”On vilinää vilskettä, helinää helskettä pienten muslujen…” Mitäpä muutakaan se täällä Musiikkilukiossa olisi kuin laulun heinää ja soitinten solinaa. Kun näin lukuvuoden päätteeksi palaa kalenterin kanssa taaksepäin, lukuvuoden alkuun, niin suorastaan hiki pukkaa otsalle ja verenpaine nousee. Ei kai me oikeasti olla taas harjoiteltu ja tehty näin paljon kaikkien normaalien musiikkituntien lisäksi? Muistatteko vielä Ahti Sonnisen -juhlapäivän, jossa kuoro, soitinyhtye, laulajat ja muut soittajat esittivät kattavan kirjon Sonnisen musiikkia. Entäs Vanhojen tanssit, jossa bändiläiset ja muut soittajat säestivät arvokkaasti koulumme Vanhoja. Sylvi -näytelmä, jossa soitinyhtye livemusiikillaan elävöitti opiskelijoidemme upeaa esitystä. Rekry-konsertit ja Musiikkikeskuksen Avoimien Ovien päivä, jossa mm. big band, bändit, laulajat ja soittavat veivät Muslu-viestiä tuleville lukiolaisille ja yleisölle. Laulajien monet sisäiset matineat, sekä laulajien ja soittajien perinteinen kevätmatinea. Vanhempainiltojen esiintymiset. Bändi-illat. Clubissimot. MusluFest. Sekä lukuiset esiintymiskeikat pienemmillä porukoilla ympäri kaupunkia.
Yksi koulumme perustajista, säveltäjäprofessori Ahti Sonninen, oli sitä mieltä, että musiikinopiskelu ei saisi jäädä ylioppilastutkintoaineiden varjoon, vaan että musiikkilukiosta tulisi valmistua sellaisia nuoria elämän eri aloille, jotka veisivät ympäristöönsä musiikin arvostuksen ja tuntemisen. ”Useimmista emme suinkaan odota taiteilijanalkuja, jos heitäkin ilmaantunee.” Tänä keväänä, Musiikkilukion viimeisenä keväänä, voimme todeta, että Ahti Sonnisen ajatus on toteutunut. Toivomme, että tulevaisuudessakin sama henki ja meininki saa jatkua.
Kiitos kaikille kuluneesta lukuvuodesta ja musisoinnista.
Musiikinopettajat
Rytmimusiikin opetus Kuopion musiikkilukiossa lukuvuonna 14-15:
Syksyn bändiopetus alkoi suurta oppilasmäärää ihmetellessä, mutta lopulta sitten kaikille 74 oppilaalle järjestyi bändit ja treeniajat. Bändiopetusryhmiä on treenannut talven aikana neljätoista, joista kaksi oli kevään proggisbändejä. Vuoden aikana bändit ovat esiintyneet vanhojentansseissa sekä kevään 2015 bändikatselmuksessa. Lisäksi eri kokoonpanot ovat olleet mukana rekrykiertueella kouluja kiertämässä esiintyen ja rekrykonsertissa musiikkikeskuksella talvella. Bändioppilaiden paljouden myötä bändeissä on ollut paljon eritasoisia oppilaita ja myös erilaisia kokoonpanoja. Perinteisten bändisoittimien lisäksi mukana oli tänä vuonna viulisteja ja kanteleen soittajia, mikä oli ilo. Bändien opetusvuosi huipentui kevään bändikatselmukseen koulun uusitussa salissa. Saliin saatiin syksyllä -14 kokonaan uusi stage uusien äänentoisto- ja valotekniikanlaitteiden kera, joiden käyttöön perustettiin ääni- ja valoryhmä koulun oppilaista. Ryhmä toteutti hienosti myös bändikatselmuksen äänentoiston ja valot. Muutaman tunnin kestäneeseen katselmukseen tulikin liki koko koulun väki ja vanhempiakin.
Back To The 80’s:
Lukuvuoden 14-15 proggis ”Back To The 80’s” oli vuoden pitkäaikaisin projekti niin oppilaille kuin opettajille. Musikaalin suunnittelu aloitettiin jo keväällä 2014 ja toteutus alkoi sitten näyttelijöiden ja bändien kouluttamisena heti syksyn alusta. Bändejä musikaalissa oli kaksi; yksi kummallekin puoliajalle. Syksyn aikana treenattiin biisi toisensa perään kuntoon ja pitkin talvea musiikit alkoivat hioutua kuntoon. Kevätlukukaudella päästiin lopulta yhteisharjoituksiin ja maaliskuun tienoilla itse teatteriharjoituksiin. Projekti huipentui toukokuun alussa teatteri ensi-iltaan ja varsinaisiin esityksiin joita kertyi kaikkiaan kahdeksan. Tämä produktio antoi varmasti oppilaillemme paljon, kuten myös opettajillekin. Oppilaat jaksoivat hienosti keskittyä pitkiin treeneihin ja tuottivat lopulta huikean hienon musikaalin näyttelijöineen, kuorolaisineen, tanssijoineen ja soittajineen. Heille kertyi varmasti myös kokemuksen myötä hyvä käsitys teatteriammattilaisen työnkuvasta.
Musiikkiteknologian kurssi:
Kurssilla oli tavoitteena opetella erilaisten musiikin äänitysvälineiden käyttöä ja tuottaa oma biisi ns. yhdenmiehen kotistudiolla. a äin tapahtuikin. Oppilaat tutustuivat erilaisiin äänitysohjelmiin sekä PC:lle että Macille. Lisäksi oppilaat opettelivat äänikorttien, erilaisten mikrofonien ja midikoskettimien käyttöä osana äänitysprosessia. Kurssilla tutustuttiin myös erilaisiin IPad musiikkisovelluksiin, joista olisi työkaluiksi jokaiselle muusikolle omaan opiskeluun.
Ville Heikkinen
Vuosikertomus2014-201517.2.2015