Tämän vuoden kakkoset saivat mahdollisuuden hakea esiintyjiksi kevään yhteistyöproduktioon, Back to the 80’s musikaaliin. Ykkösille ja kolmosille oli puolestaan tarjolla sukellus kotimaisen klassikon, Minna Canthin Sylvin maailmaan. Olin jo aiemmin päättänyt, että Minna Canthin juhlavuonna olisi syytä esittää Canthia hänen perustamassaan koulussa. Sylvi valikoitu esitettäväksi, koska se ei ole leimallisesti naisasiaa korostava, vaan dramaattinen rakkaus- ja rikosdraama. On hyvä katsoa ja oppilaille esitellä Canthista muitakin puolia, kuin ”emansipatsioonia” tuputtava, mustavalkoinen kiihkoilija.
Olimme jo keväällä sopineet, että Juha Hilander säveltää jotain esitykseen ja kokoaa pienen kamariorkesterin. Ennen harjoituksia myös tanssija-abi Annika Mäkelä pyysi, että saisi tehdä esitykseen koreografioita. Niinpä esityksestä oli hahmottumassa heti musiikkiteatterimainen, kuten meidän koulun jutuista aina!
Teksti on vanhaa suomea, ja se aiheutti omat haasteensa ja koomiset hetkensä. Vaikka lyhensin tekstiä erittäin paljon, en halunnut juuri puuttua sen tyyliin, koska sekin on osa teosta. Olikin vähän hankalaa muistaa, että henkilöt sanovat aina ”tänäin” ja ”sopivata”.
Esitykseen tuli viisi eri Sylviä näyttelevää henkilöä, ja haasteita aiheutti myös tämän logiikan läpivieminen niin, että katsoja kuitenkin ymmärtäisi kyseessä olevan aina sama fiktiivinen henkilö. Niinpä Sylvit olivat vaihdoissa kaikki näyttämöllä valkoisissa hameissaan, ja Sylvin puku vaihdettiin katsojien nähden päälle. Myös Akselin roolissa oli kaksi näyttelijää, ja näin kaikki halukkaat pääsivät esitykseen.
Sylvi on siis rakkaus- ja rikosdraama, ja musiikin ja erittäin tunteellisten tanssien myötä esityksestä syntyi hyvin sykähdyttävä kokemus. Kaikki opiskelijat tekivät ammattimaista työtä: rooleja pohdittiin ja hahmoja rakennettiin huolella. Vaikka tarina oli traaginen, meillä oli harjoituksissa etupäässä hauskaa! Myös tanssijat tekivät töitä olan takaa – abit olivat melkoisen vaativia ohjaajia ykkösen tanssijoille.
Katsojat antoivat kiittävää palautetta siitä, että pitkästä aikaa oli tehty puhenäytelmä ja vanha klassikko. Taitavia esiintyjiäkin kiiteltiin vuolaasti! Ohjaajana oli upeaa nähdä nuorten esiintyjien heittäytymistä ja tulkintaa.
Kaisa Björkbacka
Vuosikertomus2014-201517.2.2015