Nihao! Lumitin yhteistyö ystävyyskoulumme Xiangshan High Schoolin kanssa muuttui todeksi huhtikuussa 2016, kun koulumme opettajat, Juha Hilander, Riitta Renvall ja Aino Hollo, lähtivät Kiinaan. Ystävyyskoulumme sijaitsee Shanghai Pudongin alueella, joka edustaa modernia ja länsimaisinta Kiinaa. Kiinan talouskasvu näkyy selvästi erityisesti Pudongissa. Xiangshan High School on merkittävästi isompi koulu kuin Lumit. Vaikka koulu on iso ja sokkeloinen, sen ympäristö on erittäin viihtyisä.
Kymmenen vierailupäivän aikana opimme valtavasti kiinalaisesta kulttuurista ja pääsimme tutustumaan useisiin kouluihin. Koulut ottivat meidät vastaan sydämellisesti, useimmiten paraatein ja soittokunnin. Opiskelijoiden koulupäivät olivat huomattavasti suomalaisia koulupäiviä pidempiä. Oppituntien jälkeen opiskelijoilla oli lisäopetusta ja erilaisia kerhoja usein iltaan asti. Koulutusta arvostetaan Kiinassa todella paljon ja siihen panostetaan. Keskustelimme opiskelijoiden kanssa ja he olivat todella hämmästyneitä suomalaisnuorten vapaa-ajan määrästä. He kertoivat kadehtivansa suomalaisia siitä, että suomalaisnuoret voivat viettää niin paljon vapaa-aikaa yhdessä.
Ystävyyskoulumme on kuvataidepainotteinen ja pääsimme seuraamaan useita taidetunteja ja -näyttelyitä. Opetuksessa korostettiin tekniikan hallintaa ja seuraamamme tunnit olivatkin pitkälti asetelmien, patsaiden tai kuvien kopiointia. Opiskelijat olivat todella taitavia. Juha Hilander piti koulussa musiikintunnin, jossa esiteltiin kultakauden taiteilijoita, erityisesti Jean Sibeliusta ja hänen musiikkiaan. Kiinalaiset osallistuivat tuntiin innokkaasti ja lauloivat mukana. Lahjoitimme koululle kanteleen muistoksi vierailustamme.
Neuvottelimme tulevaisuuden yhteistyön muodoista. Elokuussa 2016 ystävyyskoulustamme saapuu neljä opettajaa vierailulle Lumitiin ja jatkossa olisi tarkoitus, että opiskelijamme tekisivät vastavierailun. Yhteistyö tulee liittymään uuden opetussuunnitelman käyttöönottoon ja ilmiöpohjaiseen opetukseen. Lukukaudella 2016-17 projektin vastuuopettajat ovat Kaisa Björkbacka ja Jaakko Rautiainen.
Kiina oli vaikuttava kokemus, mutta samalla uuvuttava. Shanghai on 25 miljoonan asukkaan kaupunki. Kaupungin mittasuhteet ovat käsittämättömät. Shanghai tarjosi meille mahtavat shoppailumahdollisuudet, koska kaupunki edustaa länsimaisinta Kiinaa. Ilmasto oli kuin Suomen kesä parhaimmillaan, mutta saasteet näkyivät selvästi, mutta eivät haitanneet menoamme. Meille esiteltiin huikeita nähtävyyksiä, kuten valtavan korkeita pilvenpiirtäjiä. Vierailimme yhdessä korkeimmista rakennuksista. SWFC on 474 metriä korkea ja näkymät olivat saasteesta johtuen hieman utuiset. Vapun vietimme kiinalaisten kollegojemme kanssa henkeä salpaavassa New Gardenissa, keisarillisessa ikivanhassa puutarhassa, muutaman sadantuhannen muun kiinalaisen kanssa.
Eksoottinen ruokakulttuuri yllätti meidät täydellisesti. Riitta järkyttyi kumisesta meduusasta, joka saattoi olla rikollisesti synteettisesti valmistettua. Yhtä suuri järkytys oli mädätetty linnunmuna. Kasvissyöjä ja mereneläväallergikko Aino ei löytänyt juuri syömistä ja paastosi suurimman osan reissusta kiinalaisten kauhuksi. Juha oppi epäilyistään huolimatta loistavasti syömään puikoilla, mutta ei ymmärtänyt jälkiruokana tarjottua veteen keitettyä riisipuuroa.
Xie xie!
Xiang Shan High Schoolin rehtori on viehättävä Xu Feng
Juha, Aino ja Riitta Shanghain vanhassa kaupungissa
Shanghain ruoka vähäsuolaista, miedosti maustettua ja makeaa. Kuten kuvan mädätetyt kananmunat.
Kiinan kaikissa suurkaupungeissa on pilvenpiirtäjiä. Shanghain korkein kurottautuu kuuden sadan metrin korkeuteen
Vuosikertomus 2015-20164.6.2016