la 10.11.2018 klo 14.00
Kuopion kaupungintalon juhlasali
Ahti Sonninen (1914-1984)
Juvenalia, op. 65
1. Preludi, 2. Allegro, 3. Cantio 4.Scherzino, 5. Postludi
Olavi Lappalainen, sello
Jousiyhtye, joht. Juha Hilander
Ahti Sonninen (1914-1984)
Aamulla varhain (Lauri Hämäläinen)
Mari Koistinen, sopraano
Jousiyhtye, joht. Juha Hilander
Ahti Sonninen (1914-1984)
Laulu onnesta (Eino Leino)
Jatta Parkkinen, sopraano
Siiri Parviainen, piano
Jenni Olli, sello
Heino Kaski (1885-1957)
Air
Taimi Lajunen, huilu
Juha Hilander, piano
Selim Palmgren (1878-1951)
Balladi -teema ja muunnelmia
Tanja Niiranen, piano
Justin Hurwitz (1985-)
City of Stars (B. Pasek & J. Paul)
musikaalista La La Land
Jemina Lohtander, sopraano
Jasmin Heiskanen, altto
Touko Kinnunen, basso
Elsi Kinnunen, piano
Joe Hisaishi (1950-)
Teema elokuvasta Liikkuva linna
Niklas Husso, piano
Juice Leskinen (1950-2006)
Laulu (P. Mustapää)
Taimi Lajunen, huilu
trad. joiku
Burro Matti (trad.)
Kaj Chydenius (1939 -)
Kalliolle kukkulalle (trad.)
Taidelukion kuoro, joht. Juha Hilander ja Mari Koistinen
Kuopion taidelukio Lumitin musiikkilukio on maamme ensimmäinen valtakunnallinen musiikin erikoislukio. Nyt vietämme koulun 50 -vuotisjuhlia Kuopion kaupungintalolla ja Musiikkikeskuksella.
Säveltäjä Ahti Sonnisen ja maisteri Erkki Jantusen kesällä 1967 ideoima koulu sai valtioneuvoston toimiluvan 25.5.1968. Ensimmäiset opiskelijat, 25 innokasta nuorta ympäri maakuntaa, aloittivat opintonsa 2.9.1968. Tanssilinja aloitti toimintansa syksyllä 1983. Idean äitinä toimi rehtori Aira Ikäheimonen.
Koulu aloitti toimintansa Musiikkilukion kannatusyhdistyksen ylläpitämänä Minna Canthin koulun suojissa, koska omaa rakennusta ei ollut. Toisena koulurakennuksena toimi Leväsen navetta, ns. Navetta-Akatemia. Sen jälkeen koulu on toiminut vankilan vieressä entisen sosiaalitoimiston tiloissa, Maljapuron koululla, Asemakoululla, Puistokoululla ja Yhteiskoululla. Koulun nimikin on muuttunut vuosien varrella Kuopion Musiikkilukiosta (1968-1995), Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukioon (1995-2015) ja viimeisimmäksi taidelukio Lumitiin.
Vaikka koulu ei vielä tänäkään päivänä ole saanut omaa rakennusta, niin koulun perustajien toiminta-ajatus on kantanut tähän päivään asti. Haluttiin, että tällainen koulu tarjoaisi muun muassa pätevää instrumenttiopetusta ja antaisi vankan sijan musiikkiopinnoille niin, etteivät ne jäisi ylioppilastutkintoaineiden varjoon. Lisäksi haluttiin tarjota määrätietoisempi musiikin opiskelun mahdollisuus myös syrjäisimmillä alueilla asuneille lahjakkaille nuorille. Alusta asti oli selvää, että ulkopuolisia apuja tarvittiin ja siihen Kuopiossa oli loistavat mahdollisuudet. Yhteistyö Kuopion Musiikkiopiston kanssa mahdollistui johtaja Pentti Karjalaisen ansiosta. Kaupunki asetti valmistelevan toimikunnan, jonka tehtävänä oli ryhtyä käytännön toimenpiteisiin lukion kannatusyhdistyksen perustamiseksi ja toimiluvan anomiseksi valtioneuvostolta. Toimikunnan puheenjohtajana toimi Pentti Karjalainen ja jäseniksi valittiin maisteri
Erkki Jantunen, kansakoulun tarkastaja Jouko Kauranne, työmies Toivo Koponen, professori Martti Ruutu, säveltäjä Ahti Sonninen, rehtori Helvi Ukkola, pankinjohtaja Teodor Voutilainen, varatuomari Pentti Karjalainen sekä rouva Anna-Liisa Hallman. Koulun ensimmäiseksi rehtoriksi valittiin lehtori Pentti Paalanen Joensuusta.
Nykyään koulu on valtakunnallinen erikoislukio, jossa on n.600 opiskelijaa. Näistä n. puolet ovat taidelinjalaisia. Taidelinjoja on kolme; musiikkilinja, tanssilinja ja ilmaisutaitolinja, joka tuli mukaan, kun Minna Canthin lukio ja Musiikkilukio fuusioitiin uudeksi taidelukio Lumitiksi vuonna 2015. Opiskelijoita tulee lähinnä Kuopiosta ja sen lähikunnista, mutta myös laajemmin Itä- ja Pohjois-Suomen alueelta.
Taidelukio tekee aktiivisesti yhteistyötä mm. Kuopion Konservatorion, Savonia Ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen, Tanssiteatteri Minimin, Aalto Yliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön, Kuopion kaupunginteatterin ja Kuopion kaupunginorkesterin sekä lukuisten paikallisten kulttuuriorganisaatioiden kanssa. Haluamme tässä yhteydessä kiittää kaikkia yhteistyötahoja aktiivisesta ja kouluamme rikastuttavasta yhteistyöstä kaikkien näiden vuosikymmenten ajalta.
Koulu on ollut Kuopion kaupunginorkesterin kummikoulu jo vuodesta 1996 lähtien. Juhlat jatkuvatkin pe 25.1.2019 Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa, kun nykyiset taidelukiolaiset musisoivat suuressa juhlakonsertissa yhdessä ammattimuusikoiden kanssa. Solistina on koulumme kasvatti sopraano Sanna Matinniemi.
Koulumme 50-vuotiaasta historiasta kertova näyttely on esillä kaupunginkirjaston ala-aulassa viikolla 46, ma 12.- la 17.11.2018.
Tässä Sinisen hetken -juhlakonsertissa esiintyy koulumme entisiä ja nykyisiä opiskelijoita sekä nykyisiä opettajia. Nimi Sinisen hetken -konsertti on äidinkielen lehtori Kaisa Oksasen ehdotuksesta otettu käyttöön jo 1980-luvulla, kun koulussa ryhdyttiin järjestämään iltapäivän sinisen hetken valon aikaan matineoita ja konsertteja.
Olavi Lappalainen on toiminut matemaattisten aineiden lehtorina vuodesta 2003. Olavi on aktiivinen sellisti, joka on esiintynyt lukuisissa koulumme produktioissa. Lisäksi hän soittaa Tahdistin -orkesterissa.
Mari Koistinen, joka kirjoitti Musiikkilukiosta ylioppilaaksi 1986, on toiminut musiikin lehtorina vuodesta 1997 lähtien.
Juha Hilander on toiminut koulumme musiikin lehtorina vuodesta 1987 ja toimii nykyään myös koulumme apulaisrehtorina.
Matti Ritvanen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2006 ja toimii nykyään koulumme pianonsoiton opettajana.
Tanja Niiranen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2006 ja opiskelee Savonia Ammattikorkeakoulussa pääaineenaan klassinen piano.
Elsi Kinnunen, joka kirjoitti ylioppilaaksi Musiikkilukiosta vuonna 1999, toimii nykyään koulussamme musiikinopettajana ja laulunopettajana.
Jatta Parkkinen, Siiri Parviainen, Jenni Olli, Minja Bovellan, Mirka Savolainen, Taimi Lajunen, Tessa Kokkonen, Venla Soininen, Laura Hämäläinen, Touko Kinnunen, Jemina Lohtander, Jasmin Heiskanen ja Niklas Husso opiskelevat koulumme musiikkilinjalla.
Koulumme Jousiyhtyeessä soittaa ja kuorossa laulaa eri vuosikurssien opiskelijoita. Nämä ovat osa koulumme ryhmämusisointimuotoja, joita ovat lisäksi erilaiset bändit, lauluyhtyeet ja pienemmät kokoonpanot. Bändejä kuullaan tänään ravintola Ottopojassa jatkoilla klo 20.00 alkaen. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Kuopion Konservatorion kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Vuosikertomus 2018-20193.12.2018