Arvoisa rehtori. Juhlavieraat. Lumitin opiskelijat ja opettajat. Äidit, isät ja isovanhemmat. Ylioppilaat. Ylioppilaat…
Viime aikoina olen pohtinut, mitä oikeastaan tarkoittaa olla ylioppilas? No tietenkin valkolakkista lukiolaista, joka on suorittanut vähintään 75 lukiokurssia ja kirjoittanut ainakin neljä ainetta. Mutta onko siinä kaikki? 3-4 vuotta kestävän kurssirupeaman kruunaavat ylioppilaskokeet ottavat mittaa vuosien varrella kertyneistä opeista. Ahkera opiskelija saa palkakseen tutkintotodistuksen ja valkoisen lakin, jota koristaa lyyra, sivistyksen symboli. Mutta ainakin minulle lukiosta jäi käteen muutakin kuin valkoinen lippalakki. Tähän uskon myös ylioppilastovereideni samaistuvan.
Lukio on valtaosin pänttäämistä ja puurtamista. Esseiden tehtailua ja tutkimusraporttien työstämistä. Kotiläksyjä ja ryhmätöitä. Mutta työtaakan lisäksi on lukiolla muutakin annettavaa. Siinä missä lukion kurssit tarjoavat oppikirjatietoa, kehittävät ne myös useita meidän tulevaisuutemme kannalta ehdottoman tärkeita taitoja. Lukiossa nuori oppii tarkastelemaan maailmaa avoimin mielin ja uteliain silmin. Ajattelemaan, pohdiskelemaan ja puntaroimaan. Harkitsemaan hätiköinnin sijaan. Valmis ylioppilas osaakin jo useimmiten ansiokkaasti mietiskellä, kyseenalaistaa, argumentoida, kritisoida, arvioida ja analysoida. Puhua, mutta myös kuunnella – keskustella.
Kaikki mainitut ovat äärettömän arvokkaita taitoja, jotka hallitsemalla voi elämässä päästä pitkälle. Haluaisin myös nostaa esille, kuinka erityisen hienoa on ollut saada opiskella täällä Kuopion taidelukio Lumitissa. Itse otin ison askeleen aloittaessani lukion täällä minulle vieraassa kaupungissa. Päivittäinen koulumatka Varkauden ja Kuopion välillä tuntui aivan hirvittävän pitkältä, ja muutenkin kammotti. Silti taide veti puoleensa. Taide on nimittäin mitä mainioin keino tarkastella tätä maailmaa. Se antaa väylän vaikuttaa ja tuoda ilmi niin huolestuttavia, kuin ilostuttaviakin havaintoja ympäröivästä maailmasta. Taide antaa mahdollisuuden ilmaista, mutta myös inspiroida. Jopa innostaa.
Tämä oppimisympäristö todella inspiroi, ja minä toden totta olen innoissani. Olen innoissani siitä, mitä tuleva tuo. Kaikista mahdollisuuksista. Haasteista. Onnistumisista. Oppitunneiksi koituvista epäonnistumisista. Uusista tuttavuuksista. Kokemuksista. Ja ennen kaikkea, uuden oppimisesta. Koska ylioppilas ei ole suinkaan vielä valmis oppilas. Olen innoissani jäljen jättämisestä tähän maailmaan.
Siksi vielä lopuksi minäkin haluan innostaa ja inspiroida teitä, arvon ylioppilaat. Lainaan laulaja Paula Vesalaa, joka hänkin on valmistunut meidän lukiomme riveistä. Hän kirjoitti kerran näin: ”Ei kannata olla pessimisti, silloin passivoituu ja lamaantuu. Ei kannata olla optimisti, silloin tuudittautuu siihen, että kaikki järjestyy lopulta.
Kannattaa olla aktivisti. Tarttua ja tehdä. Asioita voi muuttaa, ihminen kykenee uskomattomiin asioihin. Hyvässä ja pahassa.”
Vuosikertomus 2018-20193.12.2018