Musiikkikasvatusta 50 vuotta, eikä suotta!
Kulunut lukuvuosi on ollut, jälleen kerran, tapahtumia täynnä. Lukuvuotta ovat leimanneet erityisesti koulumme 50-vuotis juhlallisuudet, joita järjestettiin niin syksyllä kuin keväällä. Juhlatyöryhmä, johon kuuluivat Heljä Kortelainen, Reetta Varis, Sannamaria Kuula, Juha Hilander, Ville Heikkinen, Ilkka Raninen ja työryhmän puheenjohtajana Mari Koistinen, aloitti suunnittelun jo keväällä 2018. Kokouksia pidettiin jopa kesälomalla. Alusta asti oli selvää, että juhlissa tuotaisiin esille koulumme kaikki taideaineet, vaikkakin juuri Musiikkilukio oli se, josta kaikki lähti käyntiin.
Historiikki
Kuopion Musiikkilukion perustaminen
Heinäkuussa 1967 säveltäjä Ahti Sonninen ja maisteri Erkki Jantunen keskustelivat musiikkioppikoulun aikaansaamisesta Kuopioon. Idea tällaisesta koulusta oli ollut ilmassa maassamme jo kymmenisen vuotta. Helsingin musiikkioppikouluhanke oli rauennut erinäisistä syistä, ja Savonlinnaan oli juuri perustettu Taidelukio Suomen Kasvatusopillisen yhdistyksen esityksen pohjalta. Savonlinnassa yhdistettiin ylioppilastutkintoon tähtäävät opinnot kuvaamataidon laaja-alaiseen kehittämiseen. Miksipä ei siis Kuopiossa voitaisi yhdistää lukio-opintoja laaja-alaiseen musiikinopetukseen?
Sonnisen ja Jantusen vahvana toiminta-ajatuksena oli, että tällainen koulu tarjoaisi muun muassa pätevää ohjausta instrumenttiopinnoissa, sillä se ei ollut mahdollista syrjäisimmillä seuduilla. Koulu siis tarjoaisi vankan sijan musiikkiopinnoille niin, etteivät ne jäisi ylioppilastutkintoaineiden varjoon. Musiikin opettamisen osalta oli alusta asti selvää, että tarvittaisiin koulun ulkopuolisten opettajavoimien tukea. Tämäkin ehto täyttyi Kuopiossa, kuten neuvottelu Kuopion musiikkiopiston johtajan Pentti Karjalaisen kanssa osoitti.
Kuopion kaupungin johdon ja valtuuston esittämä tuki ja ymmärrys oli ensiarvoinen edellytys koulun toteuttamiselle. Kaupunki asetti valmistelevan toimikunnan, jonka tehtävänä oli ryhtyä käytännön toimenpiteisiin lukion kannatusyhdistyksen perustamiseksi ja toimiluvan anomiseksi valtioneuvostolta. Toimikunnan puheenjohtajana toimi tuomari Pentti Karjalainen, ja jäseniksi valittiin maisteri Erkki Jantunen, kansakoulun tarkastaja Jouko Kauranne, työmies Toivo Koponen, professori Martti Ruutu, säveltäjä Ahti Sonninen, rehtori Helvi Ukkola, pankinjohtaja Teodor Voutilainen, varatuomari Pentti Karjalainen ja rouva Anna-Liisa Hallman.
Lauantaina Kuopion kaupungintalon juhlasalissa järjestettiin virallisten tervehdysten vastaanotto ja juhlakahvit. Olimme ilahtuneita saamastamme huomiosta ja lahjoista, joilla kartutettiin mm. Taidelukioyhdistyksen stipendirahastoa. Iltapäivällä kaupungintalon ala-aula ja käytävätilat muuttuivat eläväksi historialliseksi taidenäyttelyksi, kun ilmaisutaitolinjan opiskelijat vastaanottivat Sinisen hetken -konserttivieraita taidokkailla esityksillään. Nämä liikkuvat patsaat sekä kitaristien taitava trio ilahduttivat runsaslukuista yleisöä ennen konserttia.
Samaan aikaan kun kaupungintalon juhlasalin täytti kaikki nuo upeat esitykset, niin Musiikkikeskuksen Valohallissa rakennettiin illan Juhlagaalan lavaa ja aloitettiin sound check. Samalla Taivaslämpiössä pystytettiin 50-vuotisjuhlanäyttelyä, joka oli vielä juhlien jälkeisen viikon Kuopion kaupunginkirjaston aulassa koko kaupungin väen ihailtavana.
Juhlagaalan aluksi koulumme opiskelijoista koottu vaskiyhtye esitti Juha Hilanderin säveltämän Juhlafanfaarin. Komea alku komealle juhlalle! Rehtorin tervetulotoivotuksen jälkeen lauloimme yhdessä, minkäs´ muun kuin Chydeniuksen Kalliolle Kukkulalle kappaleen äänissä! Laulu, joka on kulkenut ja varmasti kulkee mukanamme vielä vuosikymmeniä. Seuraavan kerran laulua kuullaan varmaan uuden Taidelukion avajaisissa?
Koulumme entinen oppilas, Tyyne Kettunen (Johanna Keinänen) kävi tuomassa oman napakkasanaisen tervehdyksensä ennen juhlaruokailua, jonka jälkeen illan musiikillinen ohjelma pääsi vauhtiin. Saimme kuulla koulumme entisten ja nykyisten opiskelijoiden huikeita esityksiä. Illan aikana lavalle nousivat mm. How Many Sister, Selma trio. Välillä muisteltiin menneitä, halailtiin, naurettiin ja kisailtiin Musluvisan kiperien kysymysten äärellä. Illan juonsi upeasti näyttelijä-tanssija Joonas Rytkönen.
Yksi illan kohokohtia oli Anna-Elina Lavasteen juhlapuhe, jossa hän kertoi meille elävästi koulun ensimmäisistä vuosista. Paikalla oli myös yksi koulumme perustajajäsen, Anna-Liisa Hallman. Koko juhlakansa nousi kunnioittamaan Ansua raikuvin aplodein, kun hänet kukitettiin. Olimme saaneet vieraaksemme myös joitakin koulun historian ensimmäisen vuosiluokan opiskelijoita, jotka myös kukitettiin runsain aplodien kera. Illan aikana huomioitiin myös ansioituneita Musiikkilukioyhdistyksen, nykyisen Taidelukioyhdistyksen, jäseniä. Ilman yhdistystä koko koulua ei olisi olemassa.
Valohallin valojen sammuessa puolen yön maissa juhlakansa vaelsi mm. ravintola Ottopoikaan, jossa pidettiin jatkoja sekä muihin paikallisiin kuppiloihin. Luulenpa, että tuona iltana koko kaupunki sai kuulla Musiikkilukion ilosanomaa.
Tammikuussa juhlinta jatkui koulun kuoron ja Kuopion kaupunginorkesterin yhteiskonsertilla. Olemmehan olleet orkesterin kummikoulu jo pitkään, joten oli luonnollista yhdistää voimat myös juhlakonsertin merkeissä. Koulumme klassisen musiikin opiskelijoita oli soittamassa orkesterin pulteissa ja bändiläisiä avusti toisella puoliajalla viihteellisemmissä kappaleissa. Konsertin solistiksi saimme sopraano Sanna Matinniemen ja kapellimesteriksi Emilia Hovingin. Molemmilla on juuret koulussamme; Sanna on entinen opiskelijamme ja Emilia äiti myöskin entinen opiskelijamme. Allekirjoittanut juonsi konsertin.
Konsertissa nautittiinn iki-ihania sävelmiä oopperan, operetin ja musikaalien maailmasta mm. teoksista Rusalka, Mustalaisruhtinatar sekä Porgy ja Bess. Solistiksi saapui taidelukiosta maailmalle ponnistanut sopraano Sanna Matinniemi.
Henkilökohtainen kiitokseni kaikille juhlatyöryhmän jäsenille, esiintyjille, roudareille, opiskelijoille sekä opettajakunnalle!