Puoli vuosisataa kuopiolaista musiikkilukiotoimintaa
Kuopion musiikkilukiotoiminta on saavuttanut 50 vuoden arvokkaan merkkipaalun, jota on syytä juhlia. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään tulevana talvena erilliset juhlakonsertit – marraskuussa Kuopion kaupungintalolla ja vielä myöhemmin tammikuussa Kuopion musiikkikeskuksella. Varmasti näidenkin juhlakonserttien yhteydessä saamme nauttia tasokkaasta musiikista ja monipuolisesta ohjelmasta, jota on tuottamassa Kuopion musiikkilukion entisiä ja taidelukio Lumitin nykyisiä oppilaita sekä opettajia.
Kuluneet vuosikymmenet ovat jatkuvasti vahvistaneet kuopiolaisen musiikkikasvatuksen tasoa ja musiikkilukiotoiminta nykyisessä taidelukiossa on edelleen erittäin tärkeässä roolissa osana laajempaa ja monipuolisempaa taidealan koulutusta. Kuopion taidelukio Lumit jatkaa entisen Kuopion musiikkilukion toimintaa ja tuottaa korkeatasoista lukio-opetusta, jossa erinomaisella tavalla opetukseen yhdistyy myös taidekasvatus. Monipuolisesta koulusta löytyvät nykyisin koulutuslinjoina musiikin, tanssin, ilmaisutaidon ja yleislinjan vaihtoehdot.
Musiikkilukiotoiminnan perustana on aina ollut laadukas opetus, josta saamme kiittää lahjakkaita työlleen omistautuneita ja pyyteettömästi tavoitteisiin pyrkiviä opettajia. Kuopion taidelukio Lumitin tasokas opetus saa varauksetonta kiitosta sekä opiskelijoilta että myös laajemmin eri tahoilta. Kuopion taidelukioon hakeudutaan yhä enemmän opiskelemaan eri puolelta Suomea ja merkittävä osa opiskelijoista on Kuopion ulkopuolelta, mikä kertoo osaltaan vahvasta opetuksen laadusta.
Kuopion taidelukio Lumit – tämä nykymuodossaan yhä monipuolisempi oppilaitos jatkaa entistä laaja-alaisemmin Kuopion musiikkilukiotoimintaa ja on tuottanut monia ansioituneita taiteilijoita eri vuosikymmenien aikana. Nykyisen Lumitin ja sen edeltäjän Kuopion musiikkilukion kasvatteja nähdään ja kuullaan tänä päivänä sekä kotimaisilla, että kansainvälisillä areenoilla.
Oppilaitoksen sijainti Kuopion musiikkikeskuksen välittömässä läheisyydessä on antanut mahdollisuuden myös musiikkikeskuksen tilojen ja ympäristön hyödyntämiseen jo opiskelujen aikana. Tulevien vuosien aikana toteutuva Kuopionlahden alueen laajempi uudistuminen – ”Kuopion soiva ja sykkivä sydän” – sisältää myös taidelukion uudet tilat. Nämä uudet tilat tulevat todelliseen tarpeeseen ja parantavat entisestään taidelukion ja musiikkiopetuksen koulutuksen puitteita tulevaisuuden opiskelijoiden oppimisympäristönä.
Valtakunnallisesti Kuopiossa voimme olla ylpeitä kaupunkimme korkeatasoisesta ja moniportaisesta musiikkikasvatuksesta, jossa jo ala-asteella useissa kouluissa voi opiskella musiikkiluokilla. Musiikin opiskelua voi jatkaa edelleen yläasteella ja lukiossa ja taidelukio Lumitin paikallisina jatko-opintoväylinä Kuopiossa toimivat Savonia-ammattikorkeakoulu, sekä Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö.
Kuopion musiikkilukiotoiminnan käynnistymisen taustalla vaikutti vahvasti aikoinaan Kuopion musiikkilukioyhdistys, jonka perustamisesta päätettiin vuonna 1967. Yhdistyksen perustamisella luotiin mahdollisuus kuopiolaiselle musiikkilukiotoiminalle, josta saamme kiittää silloisia viisaita ja kaukonäköisiä kulttuurin ja taiteen ystäviä, jotka halusivat edistää kuopiolaista musiikkikasvatusta. Kuopion musiikkilukion syntymisen ja perustamisen sysäsi liikkeelle alkuvaiheessa nimenomaan tämä yhdistys, joka alkuun toimi myös perustetun yksityisen oppilaitoksen omistajana. Ensimmäisenä lukuvuotena koulussa oli 17 opettajaa ja 24 oppilasta, mutta jo seuraavana vuonna opettajia oli 21 ja oppilaita 86 kpl, joista ylioppilaaksi kirjoitti 11 oppilasta. Koulu ehti toimia yksityisenä kouluna vuodet 1968 – 1975 ja toiminta tuossa muodossa päättyi 31.7.1975.
Kuluvan juhlavuoden aikana tulee erityisesti muistaa oppilaitoksen alkuaikojen toimijoita – heidän panoksensa hyvän asian puolesta on ollut korvaamaton. Kiitokset alkuvuosien rehtoreille Pentti Paalaselle, Aira Laasaselle ja yhdistyksen kunniajäsenille, Anna-Liisa Hallmanille, Aira Ikäheimoselle, entiselle rehtorille Heikki Halmeelle, sekä yhdistyksen pitkäaikaiselle sihteerille ja rahastonhoitajalle Anne-Maaret Lamminmäelle.
Alkuvuosina musiikkilukioyhdistykselle kuului myös oppilaitoksen omistajan roolissa toiminnan ja opetuksen kokonaisvaltainen organisointi ja valvonta. Myöhempinä vuosina oppilaitos kuitenkin siirtyi itsenäiseksi kouluksi ja nykyisen yhdistyksen rooli muuttui vähitellen omistajasta aatteelliseksi taustavaikuttajaksi. Taustavaikuttajan roolissakin yhdistys oli alun vuosikymmeninä edelleen hyvinkin aktiivinen ja mukana monipuolisessa toiminnassa oli laaja joukko aktiivisesti toimivia kulttuurin, musiikin, opetuksen ja kasvatuksen asiantuntijoita.
Tällä vuosituhannella Kuopion musiikkilukioyhdistyksen ja sittemmin Kuopion taidelukioyhdistyksen toiminta on ollut pienimuotoisempaa, mutta edelleen yhdistyksellä on olemassa aatteellisen taustavaikuttajan rooli. Yhdistyksen jäsenet koostuvat koulun entisistä oppilaista, entisistä ja nykyisistä opettajista, sekä muista toiminnan tukemisesta kiinnostuneista. Itsenäisen oppilaitoksen vuosikymmenien kokemukseen pohjaava opetus nauttii yhdistyksen luottamusta ja yhdistys esittää kiitokset kaikille Kuopion musiikkilukiotoiminnan kehittämisen hyväksi toimineille tahoille. Kiitokset ansaitsevat menneiden vuosikymmenien toimijoiden ohella kaikki tämän päivän toimijat.
Tämä vuosi on samalla myös entisen Kuopion musiikkilukioyhdistyksen ja nykyisen Kuopion taidelukioyhdistyksen juhlavuosi – myös yhdistys juhlii 50-vuoden merkkipaalua. Yhdistyksen puolesta koulun ja yhdistyksen yhteisen juhlavuoden järjestelyissä yhteyshenkilönä toimii rehtori Ilkka Raninen, joka organisoi tarvittavat voimat juhlavuoden järjestelyihin. Taidelukioyhdistyksen puolesta esitän kiitokset Ilkka Raniselle, sekä myös kaikille muille juhlavuoden järjestelyistä vastaaville. Näiden järjestelyiden tuloksista saamme nauttia tulevan talven aikana – odotettavissa on upeita juhlakonsertteja.
Onnittelut Kuopion musiikkilukiotoiminnan ja Kuopion taidelukioyhdistyksen juhlavuosien johdosta,
Juha Laitinen, pj.
Kuopion taidelukioyhdistys ry
Vuosikertomus 2018-20193.12.2018