Arvoisa juhlaväki, opettajat ja ylioppilaskokelaat
Kun katsomme taaksepäin, niin tämän ikäluokan kolmeen ja osalla neljään vuoteen on mahtunut monenlaista tapahtumaa, jotka ovat koskettaneet koko kouluyhteisöä. Koronan takia on ollut etäopetusta, rajoituksia, testejä, siirtyneitä tai toisella tavalla järjestettyjä tilaisuuksia kuten vanhojen tanssien juhlapäivä. Koulutilojen suhteen on ollut puutteita kuten oman ruokala tai osan luokkatiloista joutuminen käyttökieltoon. Uudisrakennusta perustettaessa oppitunteihin toi rytmiä paalutuskoneiden tasainen jyskytys. Opettajat ovat saaneet suunnitella uuden opetussuunnitelman käyttöönottoa ja sopeutua oppivelvollisuuden pidentämisestä nouseviin haasteisiin.
Nämä vastoinkäymiset voisivat iskeä meidät kanveesiin, tilaan jossa ahdistus ja suru valtaavat mielet eikä energiaa tahdo löytyä ratkaisujen etsimiseen. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaikka välillä aina joku ehkä onkin käynyt kontillaan. Sieltä on noustu polvet ruvella joko yksin tai kaverien tukemana. Sitä minä kutsun selviytymiskyvyksi.
Monet asiat auttavat selviytymään elämän haasteista. Tätä pohtiessani mieleen nousee kolme tekijää, jotka aion nyt antaa teille hyvät ylioppilaskokelaat matkaevääksi.
Ensimmäinen tekijä on resilienssi, jonka ne, jotka ovat olleet terveystiedon tunnilla hereillä ehkä muistavat. Se on esimerkiksi joustavuutta ja sopeutumiskykyä vaikeissa elämäntilanteissa. Joustavuus ei tarkoita sitä, että pitäisi venyä äärimmäisiin suorituksiin vaan että oppii katsomaan asioita eri näkökulmista ja tehdä asioita jaksamisen kannalta toisin. Tämä taito löytyy meiltä perimästä, mutta on osalta nykyajan ihmisistä päässyt unohtumaan. Resilienssi ei ole pysyvä ominaisuus vaan siihen vaikuttavat oma tahto ja asenne.
Toinen tekijä on sinnikkyys, jonka jotkut ovat sanoneet kadonneen nuorista. Tämän väitteen te tulevat ylioppilaat olette osoittaneet vääräksi. Ei ole väliä montako kertaa matkan aikana olet kaatunut maahan, mutta sillä on, että olet noussut joka kerta ylös. Kannattaa ajatella positiivisesti, että kyllä minä tähän saatan pystyä. Aina oma polku ei löydy suoraan ja siihen voi liittyä monenlaista mutkaa. Kaikesta huolimatta sinulla on mahdollisuus onnistua.
Viimeisenä omassa listassani ovat tukipilarit. Talokaan ei pysy pystyssä yhden pilarin varassa. Pidä huolta omista tukipilareistasi, vanhemmista, mahdollisista sisaruksistasi, läheisistä ystävistä ja kaikista niistä henkilöistä, jotka tuovat elämääsi sisältöä ja merkitystä. Ja jos huomaat jonkun tarvitsevan apua, tarjoa sitä. Jossain vaiheessa voit itse tarvita tukevaa olkapäätä.
Kiinalaisessa sananlaskussa sanotaan osuvasti: ” Jos haluat olla onnellinen tunnin – ota päiväunet. Jos haluat olla onnellinen päivän – mene kalaan. Jos haluat olla onnellinen vuoden – peri omaisuutta. Jos haluat olla onnellinen koko loppuelämäsi – auta muita”
(Linkki YO-juhlastriimiin)
Vuosikertomus2021-20222.6.2022