Lukiossa opiskelija voi saada tukea opintoihinsa, elämänhallintaan ja terveyteen liittyvissä asioissa. Opettajien lisäksi lukiolainen voi kääntyä erityisopettajan, lukiokuraattorin tai terveydenhoitajan puoleen. Opettajat voivat ohjata opiskelijaa tuen piiriin, mutta opiskelijan tai huoltajien toivotaan ottavan rohkeasti myös itse yhteyttä tarvittaessa.
Erityisopettaja
Lukion erityisopetus on pedagogista tukea opiskelijoille, jotka tarvitsevat erityistä tukea lukivaikeuden, oppimisvaikeuksien, sairauden tai vamman vuoksi. Tuki kohdistuu erityisesti oppimaan oppimiseen, oman oppimistyylin löytämiseen sekä itsetunnon vahvistamiseen oppijana. Erityisopettaja antaa yksilöllistä ohjausta, tekee oppimisvalmiuksia mittaavia testejä ja opastaa erityisjärjestelyjen anomisessa ylioppilaskirjoituksia varten. Kaikille lukionsa aloittaville pidetään lukitesti. Lukitestillä kartoitetaan mahdollisia lukivaikeuden piirteitä, jotta saadaa selville lisätestien ja tukitoimien tarpeessa olevat opiskelijat.
Lumitin erityisopettajana toimii Karoliina Snellman; hän on tavattavissa työhuoneessaan (3118) jokaisena koulupäivänä. Voit ottaa yhteyttä Wilman kautta tai puhelimitse 044 748 1377.
Kaikille lukionsa aloittaville pidetään lukitesti (lisäys) sekä matematiikan osaamisalueita kartoittava matematiikkatesti.
Psykologi- ja kuraattoripalvelut
Psykologien ja kuraattorien työn tavoitteena on tukea opiskelijoiden hyvinvointia yhteistyössä oppilaitoksen henkilökunnan kanssa. Opiskelija voi keskustella psykologin ja kuraattorin kanssa luottamuksellisesti ja maksuttomasti opiskeluun ja omaan elämäntilanteeseen liittyvistä asioista. Psykologin ja kuraattorin työnjako on yksilöllisesti harkittavissa – tärkeintä on, että huoli otetaan puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Psykologin ja kuraattorin vastaanotolle hakeutumisessa voivat auttaa esimerkiksi vanhemmat, opiskeluterveydenhoitaja, ryhmä- tai opinto-ohjaaja.
Psykologit ja kuraattorit osallistuvat henkilökohtaisen vastaanoton lisäksi erilaisiin opiskelijakohtaisiin sekä oppilaitoksen yhteisöllisiin palavereihin sekä tarvittaessa muihin opiskelijahuollon asiantuntemusta tarvitseviin asiakastilanteisiin.
Psykologit ja kuraattorit työskentelevät Kuopion kaupungin Kasvun ja oppimisen tuen yksikössä ja 1/2023 alkaen Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
Yhteydenotto opiskelijahuoltoon: Yhteyden psykologiin tai kuraattoriin saa puhelimitse (soittamalla, jättämällä soittopyynnön tai lähettämällä tekstiviestin) tai Wilman tai sähköpostin kautta, mutta tällöin on huomioitava, ettei yhteydenotto välttämättä tavoita opiskelijahuoltoa saman päivän aikana. Kiireellisissä asioissa yhteydenotto tulisi siis tehdä aina puhelimitse.
Kuopion kaupungin toisen asteen opiskeluhuollon verkkosivut Tukea toiseen
KURAATTORI
Kuraattori Sanna Vepsäläinen
puh. 044 718 1978 sanna.vepsalainen@kuopio.fi
Kuraattori on tavattavissa Lumitilla pääsääntöisesti maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin huoneessa 3117. Tapaamisia on mahdollista sopia myös opiskeluhuollon tiloihin osoitteessa Käsityökatu 41.
Kuraattorin tehtävänä on tukea ja auttaa opiskelijoita erilaisissa elämäntilanteissa lukion aikana. Kuraattoriin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi poissaoloihin, opiskelumotivaatioon, elämänhallintaan,
asunto- ja toimeentuloasioihin, itsenäistymiseen, perhe- ja ihmissuhdeasioihin sekä jaksamiseen ja mielialaan liittyen tai muutoin haastavassa elämäntilanteessa. Kuraattorin työskentelytavat ovat keskustelu ja ratkaisujen etsiminen yhdessä opiskelijan ja tarvittaessa hänen läheisverkostonsa kanssa. Kuraattori neuvoo käytettävissä olevista palveluista ja ohjaa tarvittaessa muiden palvelujen piiriin toimien linkkinä koulun ja eri yhteistyötahojen välillä.
PSYKOLOGI
Psykologi Tuulia Nicholls puh.044 718 4061, tuulia.nicholls@kuopio.fi
Psykologi on tavattavissa Lumitilla pääsääntöisesti torstaisin ja perjantaisin huoneessa 3117. Tarvittaessa tapaaminen voidaan sopia myös opiskeluhuollon tiloihin Käsityökatu 41.
Psykologi tukee opiskelijoiden psyykkistä hyvinvointia ja koulukäyntiä. Psykologiin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi opiskeluun liittyvän stressin, oppimisen pulmien, masennuksen, ahdistuneisuuden tai yleisen pahan olon tunteiden, ihmissuhteisiin liittyvien huolien ja erilaisten kriisitilanteiden vuoksi. Tarpeen mukaan opiskelija ohjataan jatkotutkimuksiin tai -hoitoon tai muihin palveluihin.