Kestävän kehityksen tiimi toiminnassa
Kestävän kehityksen tiimi on toiminut Lumitissa kolme lukuvuotta. Tiimissä opettajajäseninä ovat lukuvuonna 20-21 toimineet Kaisa Heikkinen (pj), Mari Koistinen, Riitta Renvall, Jaakko Rautiainen, Katri Silvasti ja Mirja Visuri. Tiimin toimintaan kysyttiin opiskelijakunnan hallituksesta keke-toiminnasta kiinnostuneita opiskelijoita. Mukaan tulivat Aamu Kallio ja Kalle Rissanen. Opiskelijat ovat osallistuneet tiimipalavereihin ja olleet aktiivisesti mukana ideoinnissa ja toteuttamisessa.
Kierrätyspisteet
Lukuvuoden aikana on järjestetty kierrätyspisteiden paikat uusiksi Yhteiskoulun käytävillä opiskelijoiden käyttöön. Yhteiskoululla pisteitä on neljä: juhlasalin aulassa, tanssisalin edessä, bändiluokassa ja vanhan siiven yläkerrassa. Puistokoululla on kattavin piste käytävällä luokkien P5 ja P6 välissä. Näissä kierrätyspisteissä on erilliset astiat bio-, lasi-, metalli-, muovi- ja kartonkijätteelle sekä palautuspulloille ja -tölkeille. Puistokoululla käytävän päätyihin lisättiin astiat mm. palautuspulloille ja -tölkeille sekä biojätteelle. Kierrätyspisteisiin on lisätty ohjekylttejä ja paperinkeräyslaatikoita on uusittu.
Postilaatikot
Puistokoulun ja Yhteiskoulun käytäville on lisätty kaksi postilaatikkoa varustettuina hymyilevillä kasvoilla ja surullisilla kasvoilla. Näihin postilaatikoihin opiskelijat ovat voineet ilmoittaa tyytyväisyyden aiheitaan ja kehitysehdotuksiaan pitkin lukuvuotta.
Pantillisten tölkkien ja pullojen kierrätykseen viennistä ovat huolehtineet pääosin tiimin opiskelijajäsenet. Tästä kertynyttä rahaa on käytetty mm. Vuoden kierrättäjä- stipendiin, joka jaettiin ensimmäisen kerran keväällä 2021 ja sen sai Elina Rissanen 18F. Vuoden kierrättäjän ovat äänestäneet koulun opiskelijat antamalla äänensä edellä mainittuihin postilaatikoihin.
Vuoden kierrättäjäksi valittu Elina Rissanen
Ruokahävikki
Kestävän kehityksen tiimissä oltiin edelleen huolissaan ruokahävikistä. Opiskelijat ruokailivat lukujärjestyksen mukaisesti joko Nuorisokeskuksella tai Lyseolla. Ruokahävikkiä todettiin molemmissa ruokailupisteissä.
Ruokahävikin osalta selvitettiin, ettei esim. mausteisempaa ruokaa ole mahdollista huomioida lukiolaisille. Tulevana lukuvuonna olisi tarkoitus vähentää hävikkiä tiedottamalla ylijäämäruuan ostomahdollisuudesta. Tänä lukuvuonna ylijäämäruokaa ei ole voitu myydä vallinneen koronatilanteen vuoksi.
Muuta lukuvuoden toimintaa
Syksyn ylioppilas- ja itsenäisyyspäiväjuhlassa koulumme Lumittaret- kuoro esitti teoksen Sing for the Peace of Earth, jossa käsiteltiin ihmisyyttä ja ilmastoa. Jaakko Rautiainen oli koonnut kuvakollaasin esitykseen elävöittämään musiikkia.
Tiimin opiskelijajäsenet ovat tehneet kevään aikana kierrätysaiheisen videon. Video on näkyvillä koulun Instagram- tilillä ja sen tarkoituksena on muistuttaa kaikkia kierrättämisen tärkeydestä. Ensi syksynä on suunnitelmissa tehdä lisää saman teeman videoita.
Lukuvuoden aikana Mirja Visuri osallistui Kuopion kaupungin järjestämään Ekotukihenkilö- koulutukseen, jossa käsiteltiin monipuolisesti kaikkia kestävään kehitykseen liittyviä osa-alueita. Ekotukihenkilön keskeinen tehtävä on edistää ympäristövastuullista toimintakulttuuria työyhteisössä opastamalla ja tukemalla muita ympäristötyössä.
Uuteen Lumitin lukiorakennukseen on tulossa kuvataiteilija Hanna Vihriälän kierrätystaideteos. Keväällä järjestettiin ryhmänohjaustuokion yhteydessä opiskelijoille mahdollisuus tuoda kierrätystavaroita taideteosta varten. Lisäksi kulttuurihistorian kurssilla oli kurssitehtävänä ohjeiden mukaisten kierrätystavaroiden tuontia. Saadut tavarat toimitettiin Taidemuseolle.
Kestävän kehityksen ohjelma
Kestävän kehityksen ohjelmaa on laadittu aiempien lukuvuosien aikana. Ohjelman laatimiseksi opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta vastasivat kyselyihin, joissa kartoitettiin toteutuvia sekä jatkossa huomioitavia kestävän kehityksen näkökohtia. Koulun sivuilla Kestävän kehityksen ohjelma on kokonaisuudessaan luettavana.
Vuosikertomus 2020-202127.5.2021