Lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon. Jokaisessa jaksossa on noin 38 päivää. Jakso päättyy päättöviikkoon. Jokaisen aineen oppimäärä on jaettu kursseihin. Yhden kurssin sisältö käsitellään yhden jakson aikana. Yhtä oppiainetta on kolme oppituntia viikossa.Luokaton lukio mahdollistaa opiskelijoille henkilökohtaiset valinnat ajan, työmäärän ja ohjelman suhteen. Opiskeluaika lukiossa on 2-4 vuotta (10-20 jaksoa). Suositeltu opiskeluaika on 13 jaksoa eli kolme vuotta. Lukiossa ei ole muuttumattomia opiskelijaryhmiä eli luokkia, vaan lukiolainen opiskelee lukuvuoden aikana useissa erilaisissa ryhmissä. Luokattomassa lukiossa opiskelija ei voi jäädä luokalleen. Epäonnistuminen jossakin aineessa ei viivästytä opiskelua muissa aineissa. Musiikki- ja tanssilinjan opiskelijoiden tulee suorittaa pakollisten kurssien lisäksi vähintään 12 kurssia musiikin tai tanssin opintoja. Lisäksi syventäviä ja soveltavia kursseja tulee valita niin, että lukion oppimäärän kursseja on vähintään 75. Oppitunnit lukiossa kestävät 75 minuuttia.
- 08.10 – 09.25
- 09.40 – 10.55
- 11.00-12.45 (ykköset) 11.30 – 12.45 (muut vuosiluokat)
- 13.05 – 14.20
- 14.35 – 15.50
Aamunavauksen pitää toisen oppitunnin opettaja.
Kouluruokailu jaksoissa 1-3 tapahtuu porrastetusti neljässä eri vuorossa Kuopion Lyseolla ja Kulttuuriareena 44:ssä. Ensimmäinen ruokailuvuoro vanhoille opiskelijoille on kello 10.25-10.55. Tämän jälkeen oppitunti jatkuu 11.00-11.25. Toinen ruokailuvuoro on kello 10.55-11.25. Uudet opiskelijat ruokailevat kolmannen oppitunnin aikana Kulttuuriareena 44:ssä kello 11.25-11.55 ja 11.55-12.25. Opettaja kertoo, mihin ruokailuvuoroon ryhmä kuuluu.
Jaksosta 4 alkaen kaikki opiskelijat ruokailevat toisen oppitunnin aikana joko 10.25-10.55 tai 10.55-11.25. Tämän jälkeen kaikilla ryhmillä 3. oppitunti alkaa klo 11.30
Ruokailu on oppilaille ilmainen niinä työpäivinä, joina opetussuunnitelma edellyttää opiskelijan läsnäoloa koulussa (oppitunnit, tentit, yo-kirjoitukset). Itsenäisen opiskelun aikana ateriaetua ei ole. Huom! Abeilla ei ole ruokailuoikeutta, mikä opiskelija ei osallistu opetukseen.
Wilma-tunnus
Wilma-tunnusta opiskelija tarvitsee kurssivalintojen tekemiseen, uusintakuulusteluihin ilmoittautumiseen, opintojensa seuraamiseen, ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumiseen ja poissaolojen selvittämiseen (alle 18-vuotiailla huoltajat). Wilma-tunnuksen saa kansliasta ja samalla tunnuksella pääset kirjautumaan koulun verkkoon. Wilman kurssitarjottimesta näkee, miten valitut kurssit ovat tarjolla lukuvuoden aikana.
-
Kurssijärjestyksen vasemmassa reunassa oleva numero on kyseisellä rivillä mainittujen kurssien johtonumero.
- Jokaiselta vaakasuoralta riviltä voi valita vain yhden kurssin, ellei ole saanut lupaa jonkin kurssin suorittamiseen poikkeuksellisella tavalla.
- tuntikiertokaaviosta näkee, milloin mikin kurssi toteutetaan. Tuntikiertokaavio on sama kaikissa Kuopion lukioissa, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus helposti liittää opinto-ohjelmaansa myös muiden lukioiden kursseja.
- Lukujärjestys muodostuu automaattisesti Wilmassa.
- Jos haluamasi ryhmä on täysi ja et pysty tekemään suunniteltua valintaasi, voit tarkistaa Wilmassa opinto-opasvalikon kautta, missä ko. kurssi toteutuu uudestaan lukuvuoden aikana.
- Wilma on auki mahdollisia lukujärjestyksen muutoksia varten koeviikkoa edeltävällä viikolla. Katso tarkat ajat kalenterista.
Kurssin suorittaminen
Kurssi on suoritettava sen jakson aikana, jolloin se on opiskelijan opinto-ohjelmassa. Mikäli sairauden tai muun pätevän syyn takia jokin osanäyttö on suorittamatta, se on tehtävä seuraavan jakson aikana, ellei pakottavasta syystä toisin sovita. Muussa tapauksessa kurssi on suoritettava kokonaan uudelleen.
Kurssin keskeyttäminen
Jos opiskelija lopettaa kurssin suorittamisen, siitä on ilmoitettava kyseisen kurssin opettajalle mahdollisimman pian.
Kurssin keskeytyminen
Jos opiskelija laiminlyö kurssin opiskelun, kurssi keskeytyy. Jos kurssi on vaarassa keskeytyä, opettaja ilmoittaa asiasta opiskelijalle. Mikäli opiskelija laiminlyö edelleen opiskelun, opettaja ilmoittaa kurssin keskeytyneen.
Päättöviikko
Jokaisen jakson lopussa on reilun viikon mittainen päättöviikko. Jokaisella johtonumerolla on oma teemapäivä päättöviikolla. Teemapäivät näet kalenterista. Teemapäivä kestää 8/9 – 13.30. Teemapäivänä ei ole muuta opetusta. Päättöviikon kokeisiin ei tarvitse ilmoittautua, mikäli olet osallistunut kurssin opetukseen kuluneen jakson aikana. Jos opiskelija joutuu olemaan poissa teemapäivänä sairastumisen tai muun pätevän syyn takia, hänen on otettava välittömästi yhteys kurssin opettajaan, rehtoriin tai koulusihteeriin. Jos poissaolo teemapäivänä on aiheeton, opiskelijalla ei ole oikeutta tehdä teemapäivää korvaavaa suoritusta.
Palautuspäivä
Palautustunnit ovat osa kurssin suorittamista. Palautustunteja järjestetään jaksojen jälkeen. Näiden päivämäärät ja kellonajat löydät kalenterista.
Uusintakuulustelu
Mikäli opiskelija saa kurssista hylätyn arvosanan (4) tai opiskelija ei pätevän syyn vuoksi olet päässyt kokeeseen, on opiskelijalla mahdollisuus uusintakuulusteluun / -suoritukseen yhden kerran. Hylättyä kurssiarvosanaa voi yrittää korottaa myös käymällä kurssin uudelleen.
Uusintakuulusteluun pitää ilmoittautua annetuun päivämäärään mennessä. Edellisen jakson kurssien uusintakokeisiin ilmoittaudutaan Wilman kautta, muihin (esim. itsenäisen suorituksen kokeisiin) kyseisen aineenopettajalle. Uusintakuulusteluiden päivämäärät ja ilmoittautumisajankohdat löydät kalenterista. Jos opiskelija ei saavu uusintaan, johon hän on ilmoittautunut eikä hänellä ole pätevää syytä poissaoloon, on hän käyttänyt uusintaoikeutensa.
Poissaolot ja myöhästyminen
Lukiolain mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti, huolehdittava asianmukaisesta oppituntivarustuksesta ja käyttäydyttävä asiallisesti. Opiskelija ei voi olla koulusta poissa aiheettomasti. Jokainen aiheeton poissaolo vaikuttaa kurssiarvosteluun jatkuvan näytön kautta.
Kuopion kaupungin lukioiden poissaolokäytänteet
- Lähtökohtaisesti opetuksesta ei saa olla poissa. Kaikki poissaolot on selvitettävä.
- Poissaolot kultakin opintojaksolta on selvitettävä päättöviikkoon mennessä.
- Projekteissa ja vastaavissa opiskelijoilla tulee olla selvitys/todistus poissaolon syistä muiden lukioiden opettajille.
- Rehtori tai ryhmänohjaaja tai terveydenhoitaja voi kuitata opiskelijan poissaolot, joissa on luotettavasti selvitetty henkilökohtainen syy.
- Vaikka poissaololle on perusteltu syy, opintojaksolla on annettava näytöt. Todistus poissaolon syystä ei riitä opintojakson suoritukseksi.
- Sairauspoissaoloissa ja ennalta sovituissa poissaoloissa opiskelija tekee vastaavat tehtävät kuin muut opiskelijat. Opintojakson arvioiva opettaja määrittelee korvaavien tehtävien tarpeen.
- Jos poissaoloja on liikaa eikä opettajalla ole näyttöä osaamisesta, opintojakson arvioiva opettaja voi evätä opiskelijan osallistumisen kokeeseen tai vastaavaan näyttöön.
Opiskelijan tulee selvittää kaikki poissaolonsa. Poissaolot selvitetään Wilman kautta (alle 18-vuotiailla vanhemmat selvittävät opiskelijoiden poissaolot).
Kun opiskelija tarvitsee vapaa koulusta ennalta tiedettävän syyn vuoksi, on lupa poissaoloon hankittava ajoissa. Poissaolot yhdestä (1) kolmeen (3) päivään myöntää ryhmänohjaaja. Yli kolme päivää kestäviin poissaoloihin luvan myöntää rehtori. Jos opiskelija on sairauden takia poissa enemmän kuin kaksi (2) koulupäivää, hänen on ilmoitettava asiasta ryhmänohjaajalle.
Soitin- ja lauluopetuksessa opiskeluoikeus voidaan siirtää toiselle opiskelijalle, mikäli poissaoloja on runsaasti.
Kouluntunti pidetään neljä kertaa vuodessa jaksojen alussa. Se on luonteeltaan informaatio- ja esiintymistilaisuus. Kouluntunnille on jokaisen opiskelijan osallistuttava. Kouluntunnin aikana ei omassa koulussa järjestetä opetusta. Kouluntuntien ajankohdat löydät kalenterista.
Kurssin itsenäisesti suorittaminen
Erityisestä syystä opiskelija voi suorittaa kurssin opetukseen osallistumatta. Siitä on sovittava hyvissä ajoin. Opiskelija tulostaa koulun sivuilta lomakkeen itsenäisestä suorittamisesta ja käy pyytämässä luvan aineenopettajalta ja sopii samalla kurssin suorittamiseen liittyvistä tehtävistä.
Opintojen arviointi
Arviointia ohjaavat lukiolaki, lukioasetus, opetushallituksen ohjeisto, Kuopion kaupungin oman opetussuunnitelman ohjeisto sekä koulun sisällä sovitut arvosteluohjeet.
Kurssisuorituksen arviointi
Opiskelijan oppimista arvioidaan kurssin aikana. Arvioinnilla edistetään ja annetaan palautetta kurssin tavoitteiden saavuttamisesta. Opiskelijan kurssisuorituksesta annetaan arvosana kurssin päätyttyä. Arvosana perustuu monipuoliseen näyttöön oppiaineen ja kurssin tavoitteiden saavuttamisesta. Erilaisten tuotosten lisäksi käytetään opiskelijan oppimisen ja työskentelyn havainnointia. Kunkin kurssin alussa opettaja kertoo kurssilla sovellettavista arviointimenetelmistä ja kurssilla vaadittavista suorituksista.
Kunkin oppiaineen pakolliset ja opetussuunnitelman perusteissa määritellyt valtakunnalliset syventävät kurssit arvioidaan numeroin lukuun ottamatta opinto-ohjauksen ja teemaopintojen kursseja, joista annetaan suoritusmerkintä. Muiden syventävien sekä soveltavien kurssien arviointitapoja voivat olla opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarviointi, suoritusmerkintä (S = suoritettu), hylätty (=H) tai sanallinen arviointi. Koulukohtaisten syventävien ja soveltavien kurssien arvioinnin voi tarkistaa koulun opetussuunnitelmasta (se voi olla numeroarviointi tai suoritusmerkintä). Koulukohtaisia syventäviä ja soveltavia kursseja ei lasketa aineen keskiarvoon eli loppuarvosanaan. Opettajalla on kuitenkin niiden perusteella mahdollisuus nostaa arvosanaa.
Kesken oleva kurssisuoritus merkitään koulun tietojärjestelmään i-kirjaimella. Kurssi on suoritettava loppuun seuraavan jakson aikana. Mikäli puuttuvia suorituksia ei tehdä sovittuun aikatauluun mennessä, kurssi keskeytyy. Jos huomattava osa kurssista jää aiheettomien poissaolojen takia suorittamatta, kurssi keskeytyy. Jos opiskelija lopettaa kurssin suorittamisen, on ilmoitus tehtävä ennen koeviikkoa kirjallisesti. Keskeytynyt kurssi merkitään kirjaimella K.
Kurssin uusiminen
Mikäli opiskelija saa kurssista hylätyn arvosanan (4) tai kurssin suoritus muutoin hylätään, opiskelijalle annetaan mahdollisuus uusintakuulusteluun/ -suoritukseen yhden kerran. Hylättyä kurssiarvosanaa voi yrittää korottaa myös käymällä kurssin uudelleen. Uusintakuulusteluun ilmoittaudutaan Wilman kautta.
Hyväksytysti suoritettua kurssiarvosanaa on mahdollisuus yrittää korottaa käymällä kurssi uudelleen.
Opinnoissa eteneminen ja oppiaineen arviointi
Kaikki pakolliset ja syventävät kurssit arvioidaan numeroin ja talletetaan siinäkin tilanteessa, että opiskelija haluaa päättötodistukseen suoritusmerkinnän. Suoritusmerkinnän voi ottaa, jos oppiainnesta on käyty vain yksi kurssi. Oppiaineen oppimäärän arvosana määtäyryy pakollisten ja syventävien kurssien perusteella. Jokainen opiskeltu pakollinen ja syventävä kurssi on mukana oppiaineen arvosanassa. Lukion kurssimäärässä ovat mukana kaikki opiskelijan arvoidut kurssit, eikä mitään jälkikäteen voi enää poistaa.
Opiskelijalla saa olla hylättyjä kursseja oppiaineen määrässä (pakollisissa tai valtakunnallisissa syventävissä kursseissa) seuraavasti:
-
1-2 kurssia → 0 hylättyä kurssia
-
3-5 kurssia → 1 hylätty kurssi
-
6-8 kurssia → 2 hylättyä kurssia
-
≥ 9 kurssia → 3 hylättyä kurssia
Etenemiseste määräytyy oppiaineen oppimäärän suorittamisen ehdoista pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien määrän perusteella seuraavasti:
- 3-5 kurssia → 2 hylättyä
- 6-8 kurssia → 3 hylättyä
- 9 < kurssia → 4 hylättyä
Koulukohtaisten syventävien ja soveltavien kurssien hylättyjä arvosanoja (4) ei lasteta mukaan kurssimäärään.
Erityisen koulutustehtävän perusteella musiikki- ja tanssilinjan opiskelijalla on halutessaan oikeus vähentää valtakunnallisten pakollisten kurssien määrää kahdeksan (8) kurssia. Opiskelijan tulee kuitenkin suorittaa vähintään puolet lukion jokaisen pakollisen oppiaineen kursseista. Opiskelijan valitsemissa ylioppilaskirjoitusaineissa on kuitenkin suoritettava kaikki pakolliset kurssit.
Vilppitapausten käsittely
Mikäli opiskelija syyllistyy kurssisuoritukseen liittyvässä kokeessa vilpilliseen menettelyyn tai vilpin yritykseen tai avustaa siinä, hänen kurssisuorituksensa hylätään ja hän joutuu käymään kyseisen kurssin uudelleen. Samoin menetellään, jos jokin kurssiin liittyvä, arvioitava ja kurssiarvosanaan vaikuttava suoritus osoittautuu plagioinniksi.
Vilppitapaukset käsitellään rehtorin, kyseisen kurssin opettajan ja asianomaisen opiskelijan kesken. Tästä tilanteesta laaditaan muistio, jonka asianosaiset allekirjoittavat. Vilpistä tiedotetaan aina opiskelijan huoltajalle.